luni, 25 mai 2009

Suma inteligenţelor e constantă...! Păcat ca ... populaţia e în continuă creştere...

... Să mai zic că mare dreptate avea cel care a scos-o din "puţul gândirii" ?
Degeaba... Sunt din întâmplare unul dintre cei care ar trebui să "multiplice" conexiunile neuronale (ale celor ce fac "primii paşi" în societate) - care cică e măsura inteligenţei pe care fiecare o poartă în capul său (cel "dintre umeri", evident...). Cum spuneam, întamplător am onoarea ("oroarea", după cum zicea un învăţăcel de-al meu... ) de a preda matematica "enoriaşilor" mei... ("grea misie").
Ca şi în alte multe dăţi, azi am avut sentimente contradictorii de "la ce bun ?" sau de "Ion Botezătorul" ( - glasul care strigă în pustiu ). Mă gândeam că ministeru' nostru cheltuie cam mult plătindu-ne ... Poate că nu mă străduiesc suficient (posibil), dar zău că nu mai am răbdare... ! Am fost şcolit într-un anume fel, cu anumite valori morale, care poate că nu mai corespund...
Au trecut teze unice... vine BAC-ul... aceeaşi răsturnare de valori şi aceeaşi "aplatizare" a curbei lui Gauss (semn al anormalităţii) ca şi în ceilalţi ani... Meditam o clipă după ce am văzut lehamitea "publicului" meu şi mă întrebam cui foloseşte...?
Educaţia este poate investiţia pe cel mai lung termen ale cărui roade nu se vor vedea prea curând, ci... peste nişte ani când viitorul produs al şcolii îşi foloseşte cumva, în rezolvarea unei probleme o "gaşcă" de neuroni care s-au "împrietenit", legându-şi axonii "întru creşterea inteligenţei".
Afară se anunţă vara, deşi oficial nu e "prin zonă". Deci... cum să mai îndesăm în "creiere" şi ultimile lecţii ? "Las', că nu s-or da chiar astea la BAC...!". Ştiţi care e singura procupare a "tineretului studios" din ziua de azi... ? Camerele de supraveghere ! (dacă se montează sau nu, dacă au sunet sau nu, dacă nu se poate lua curentul chiar atunci) . Pentru BAC-ul de anul acesta s-au pus subiectele la vedere pe internet. Normal că au apărut şi rezolvări pe cărţi gata tipărite ... Dar tot e greu să înveţi... "Noi ne facem că predăm, ei se fac că învaţă..."
Şi ce s-ar întâmpla dacă toţi ar învăţa la matematică? (poate că numărul fraierilor ar fi în scădere ... sau nu ?)
Şi atunci ce rol îmi mai revine mie...?
PS: ... mai primesc câte un mesaj agramat pe care nu pot să nu îl redau....
"ki iam dat ieri poza k mn ?????????????????????" . Mi-e frică să întreb ce clasă e... E un produs al şcolii noastre, cu siguranţă... Dacă acum scrie aşa, în ce "limbă" îşi va face o cerere, peste nişte ani... ?
Voi reveni odată cu un subiect legat de acest fenomen...

5 comentarii:

Anonim spunea...

Am obervat ca muuulti scriu gresit pe messenger,si habar nu am de ce.
...'Camerele de supraveghere' le'a stranit elevilor o gandire de "James Bond"(zicea cineva):))
Totusi cel mai mult regret,ca nu am invatat matematica cand a trebuit.:|

Anonim spunea...

azi am auzit la tembelizor ca vom plati o cotaxa, coplata la fiecare vizita la medic. Asadar cu toate ca ti se ia din salariu, vei ma da inca 5 lei la medicul de familie pentru fiecare consultatie si 10 lei la specialist.in felul acesta, se spunea, te gandesti de doua ori daca e necesar sa il bazai pe medic pentru orice fleac. Acelasi individ spunea ca vom invata curand ca medicina costa, deci va fi un lux in conditiile in care si asa cei mai multi se trateaza singuri dupa ureche.un popor de doctori titra ironic protv -eul. Pai daca medicina e lux, la varful piramidei salarizarii sunt procurorii si ofiterii, eu zic sa facem si din educatie un lux , sa nu si mai permita toti liceul si atunci poate invata elevii si viitorul va suna mai bine.

Anonim spunea...

Intr-o lume in care pseudo-elitele sunt niste personaje pitoresti precum nea' Gigi Becali (descalecatorul de oi) si Mutu (omul care ar dormi linistit noaptea daca s-ar scoate inteligenta in afara legii ) - ar trebui sa ne mire aspiratiile tinerilor invatacei?

Oare de ce toti ar alege calea cea mai usoara si ar fura in loc sa invete?
E vina familiei, e vina societatii, e de vina sangele nostru latin amestecat cu diverse cocktailuri balcanice?

Lucrez intr-o firma privata unde am avut surpriza sa vina la interviu pt. un job un tatic impreuna cu fata sa si sa intrebe "discret" cat il costa sa-i angajam odrasla... a fost foarte uimit cand in secunda 2 a fost poftit elegant afara cu rugamintea expresa sa nu ne mai caute.
Mai vin la interviuri diverse specimene care au trecut prin scoala precum doamna gasca prin apa plata si debiteaza enormitati mai mari ca ei, iar cand sunt respinsi - se plang cat de greu e sa te angajezi si ca nu mai merge in ziua de azi fara pile. Well - singurele pile acceptate sunt cunostintele voastre in domeniul in care vreti sa lucrati.

Un sfat pt. actualii elevi in viata totul costa; invatamantul e deocamdata (aproape) gratis - incercati sa profitati.

Inchei cu un citat din Parazitii:
"daca sa'nveti n-ai sete - o sa speli closete"

iuki spunea...

Este adevarat ca la varsta liceului multi se gandesc prea putin la beneficiile viitoare care revin din educatie. Chiar si sarguinciosii mai trag chiulul cateodata. Dar fiind in domeniul invatamantului am remarcat ca unii tineri(nu stiu daca o majoritate) se maturizeaza si "lumina de la capatul tunelului" apare si pentru ei. Este dificil sa fii dascal, dar cred ca reusitele "fostilor" nostri elevi si studenti ne dau multa placere si motivatia sa visam si sa speram pentru toti. Un bun dascal este in primul rand un mare visator, un creator de scenarii constante (supra sau i-)realiste, un deschizator de drumuri, un idealist incorigibil! Este ceea ce ne da curajul sa continuam in ciuda dificultatilor de-a cizela natura umana in tinerii nostri.

BellatrixX spunea...

Nu, domnule profesor, articolele de pe blogul meu nu au nicio legătură cu angoasele dvs. Doar că, probabil aţi observat, adolescenţii sunt oarecum marginalizaţi în pofida unor calităţi pe care le au. Sunt, unii dintre ei, poate mai capabili decât mulţi adulţi care ne conduc, într-un fel sau altul. Ar trebui acordată măcar o şansă, zic eu, celor care vor să îşi aducă o contribuţie cât de mică în societate.
Vă dau dreptate în mare parte în ce scrieţi, pentru că, din păcate, mulţi dintre "contemporanii mei", ca să îi numesc aşa, sunt... "varză".
La cât mai multe postări şi constatări mai optimiste vă doresc !
Şi să nu uit, poate vizitaţi blogul "Lumea prin ochi de adolescent"; postare nouă ! :)
O vară plăcută să aveţi.