joi, 8 iulie 2010

Generaţia "Y"

            Am "tăcut" multă vreme... M-am luptat cu auto-cenzura, cu invidia faţă de uşurinţa cu care mânuiesc cuvintele unii, dar şi cu timpul... De fapt, am aşteptat să se termine "marele" BAC. Aşadar, după o lungă "constipaţie" în ale "scrisului", iacă-tă-mă-s ! (cum zicea Creangă). 
             Fiecare generaţie are "ceva"; mi-am permis să le spun aşa, la sugestia unui vechi "camarad de arme". (Mulţumiri, Marius !!!). De ce "Y" ? Nu din cauză că le lipseşte cromozomul cu pricina, ci din cauza blugilor cu talie joasă - aia se vede din spate (un mare "Y" !). Nu ştiu cine a inventat bancul, dar mi se pare reprezentativă comparaţia (nu-i aşa ?). Îmi amintesc versurile unui cântec al "Cenaclului Flacăra":
" Te salut, generaţie-n adidaşi !
Te salut, generaţie-n blugi! " 
Ce vremuri...!  
                 Ca în fiecare an, ca de obicei, finalul ma deprimă, ma enervează, mă aduce tot mai aproape de "ce aş mai pleca din dăscălie...". După ce patru ani de zile, oră de oră încerc să îi învăţ puţină matematică, să le insuflu un pic de moralitate şi cinste, să vadă că e sănătos (mental) să înveţe, îşi arată (aproape) toţi valenţe nedescoperite şi neimaginate vreodată. Păi cum să nu fiu aşa, când BAC-ul a devenit de ceva timp "Olimpiada Naţională de Aranjamente şi Copiat" ? (Am vrut să găsesc o "definiţie" pentru B.A.C. şi nu am reuşit... Poate mă ajută cineva şi îmi descoperă un cuvânt pentru "B"; celelalte sunt sugestive A="Aranjamente" şi C="Copiat" ). 
                Aşadar, mă întreb  "La ce bun ":
- să te chinui, să le dai "mură-n gură" că "nu se ştie" "n" formule şi tabele pe care să le ţină minte ?
- să faci probleme din cele "100 de variante" de pe site-ul ministerului, care erau incomparabil mai grele decât ce au primit anul acesta ?
- să te chinui să faci subiecte de teză "ca la BAC" cu teză de (măcar) două ore (când ei după prima jumătate se plictiseau) ?
- să le dai probleme cu derivata funcţiei arctg şi într-a 11-a, şi într-a 12-a şi ei să nu ştie formula nici acum ? (era mai comod să le dau să facă un "conspect", cum fac alţii, din branşă chiar)
- să faci probleme cu asimptote cu foarte puţin timp înainte de examen (în loc să fi ieşit pe teren la o "mimă") ? 
- să le dai note cu un punct-două mai mari decât ar trebui (oricum vor zice că sunt mici) ?
- să le repeţi că viciile nu sunt sănătoase şi că toate lucrurile "trebuie făcute CU CAP" şi că trebuie "gândit de două ori înainte de a face ceva", când unii dintre ei/ele fumează, fac nişte petreceri în care "a se distra"="a se îmbăta", ba chiar fac şi întreruperi de sarcină (deşi au văzut filmul "4 luni, 3 saptămâni şi 2 zile")
- să le dai 10 la purtare, când au făcut atâtea tâmpenii, fără nicio logică pe principiul "dă-o dracu' de şcoală, că mai un pic şi se termină" ?
             Cred că pot continua 2 oră fără să mă repet... Concluzia ? "Nu contează cât de bine predai materia, oricum puţini vor aprecia asta... " sau "Nu contează cât de bun eşti, bine că nu ai fost rău...!"
               Spre surprinderea mea, şi nu numai a mea, anul acesta am văzut note mai mici decât în alţi ani, ba chiar unii au fost ghinionişti şi s-au trezit sub linie. Explicaţia e simplă: nu au mai fost variante de subiecte postate pe Internet, deci dragii noştri elevi nu au mai avut "cărţi de buzunar" ca în anii precedenţi, aşa că s-au descurcat la "faţa locului". (Aproape) fiecare dintre ei au câte un prieten, de la care a copiat. Şi asta cu complicitatea supraveghetorilor care au avut "bunăvionţă", stimulată, (evident) de românescul "plic" cu "să fie bine pentru toţi". Am auzit (şi nu e greu de crezut) că au fost şi cazuri mai "frigide", care au avut nevoie  o  "doză" mai mare (10 milioane)  pentru a "gâdila" bunăvoinţa. (Si eu sunt coleg cu asemenea specimene...!!!!!!!)
               "Da' a fost atât de greu la mate... !". Greu, pe naiba ! Nu a fost mai greu decât am făcut în clasă... sau decât cele de anul trecut din model !!! LENEA e tot mai mare, din păcate !!!
                Generalizarea e periculoasă, atât în matematică, cât şi în viaţă... Cel mai tare mă doare că cei buni au fost "băgaţi la fund" de ceilalţi, nelăsaţi fiind să se concentreze. Şi atunci mă întreb ce simte un suflet onest de elev de 18 ani şi ceva când se confruntă cu "examenul maturităţii"... A meritat să înveţe, când "IQ"-urile subunitare ale clasei au note obeze, în comparaţie cu cele din timpul anilor de studiu  ? A meritat să vină zi de zi la şcoală, când "campionii absenţelor" sunt în vârful clasamentelor ?
                Am stat şi m-am gândit care ar fi "reţeta succesului" pentru un liceean. Cea neîmpărtăşită de cei mai mulţi este de a învăţa sistematic. Liceul a ajuns să fie o pepinieră de imbecili. A ajuns să fie ruşine să înveţi, să fii civilizat... E normal, atât timp cât nu ai de a face cu şcoala, nivelul de cultură, gradul de moralitate tind încet, dar sigur, spre ZERO. Şi asta se vede în timp, nu imediat... Pe scara valorilor se aşează manelele, fotbaliştii, haine şi maşini scumpe,etc., şi, în vârful ei - bădărănia şi necivilizaţia. Şi iată cum se strică, precum o piersică,  mentalitatea noastră viitoare. 
                Din păcate, atitudinea este încurajată (mascat) şi de părinţi. Şi atunci care e reţeta ? La grădiniţă şi la şcoala primară naivitatea vârstei îi impiedică să vadă viaţa în "culorile ei adevărate". De voie, de nevoie, se mai învaţă câte ceva. Cu toate acestea unii vor observa efectul unei "ciocolate" la "doamna"... La gimnaziu, lucrurile se complică puţin: ai nevoie de medie cât mai mare pentru a putea intra la liceu ("măcar la informatică, dacă nu la celelalte" - citat din gura unui părinte). Aşa că elevul se orientează - învaţă "arta" copiatului sau, dacă are "cu ce", descoperă "efectul" meditatiilor şi îşi pregăteşte "speranţele" pentru "cel care vine în sală să ne ajute" - la examene, evident. Presupunând că intră la liceul la care îşi doreşte, continuă "specializându-se" pe arta "teatrală" (de genul "am uitat caietul acasă; jur că am făcut tema, dar... O aduc ora viitoare "), aprofundează genul "copy/paste", descoperă binefacerile site-urilor cu referate - pe scurt, învaţă să se "descurce". Ş.a.m.d. (Continuaţi... Aştept comentarii !!!).      
                 Şi cum să nu "iau foc", când ştiu că mulţi ar putea fi ... mult mai buni... ?

12 comentarii:

Don't know spunea...

Pacat!
Pacat de copii care invata cu adevarat,pacat de profesorii care se presteaza la asa ceva,la "faimosul plic".
Exista parinti care poate nu au posibilitatea de a plati BAC-ul insa,chiar daca copilul lor este inteligent si silitor,trebuie sa "cotizeze" deoarece toti colegii lui o fac si daca el nu "da nimic" degeaba este el silitor pentru ca tot va lua nota mai mica decat aceia care au dat.Imi este mila de acesti parinti,si-ar da si painea de la gura pentru copilul lor......
Au ramas prea putini profesori cu bun-simt,care nu accepta mita.
Nu stiu cum va fii atunci cand voi da eu BAC-ul,poate ca la fel,poate ca nu,nimeni nu poate sti,un lucru este cert,profesorii cinstiti sunt "pe cale de disparitie" deoarece in randul dascalilor,intra mereu tineri,care abia au terminat facultatea si cauta sa isi mareasca venitul prin inocenta copiilor.....

Pentru aceste fapte,am un singur cuvant: "MIZERIE".

Anonim spunea...

Felicitari pentru articolul publicat.Din pacate, pentru noi, generatiile astea mai tinere, "Y"-cum le numiti dumnavoastra si pentru societatea in care traim, aveti foarte mare dreptate. Aceste adevaruri dure ar trebui sa traga niste semnale de alarma, insa nu stiu daca cei in cauza citesc asa ceva si, mai mult, nu stiu daca realizeaza si constientizeaza,totodata, cele spuse de dumneavoastra. Inca odata Felicitari si sper ca ne veti mai bucura cu asemenea articole pe noi, cei mai retrasi, speriati de ceea ce vedem si suparati ca facem parte din aceasta generatie manelitica si interesata de gustul shaormelor si zgomotul "turbat" al masinilor...

Anonim spunea...

Generatia Y...oare urmatoarea va fi Z? :D
Cand am terminat cu "examenul vietii"(O TAMPENIE)am simtit si eu acelasi lucru: oare pentru ce sa mai vii la liceu cand stii ca o sa treci clasa(chiar si cu 5-6)iar la BAC o sa fie mai mult decat bine...si in fond cam BAC-ul conteaza ca de...e "examneul vietii".
Pentru ce sa fii un profesor bun?Ca sa fii luat de fraier?(Asta e aici la noi in tarisoara)De ce sa fii exigent? Sa sughiti de doua ori mai mult!Profesori care "fac bine" eleviilor lasandu-i sa CONSPECTEZE LA MATEMATICA :o:o:o:o isi dau masteratu' ajungand Domnul/Doamna profesor.
Dar ce sa-i faci asa-i la noi!Asa e viata.
Cand am citit articolul primul gand a fost B=bani...Acum daca as sta sa ma mai gandesc mi-ar veni o gramada de idei:
B=batjocura,"binefacere","bunastare"...si lista ar putea continua:(

Anonim spunea...

Probabil în timp ce aţi scris acest post unii dintre stimabilii "care formează oameni şi personalităţi", ce au avut onoarea de a fi supraveghetori, stau undeva pe un şezlong (poate la mare) şi de bucură din plin de banii agonisiţi "cu mare greutate" şi "stres", dar care au rezistat "eroic" până la sfârşit. Şi tot în acelaşi timp "elevii furăcioşi" care îşi pregătesc cu mare grijă intrarea triumfală la facultate comunică între ei cu o mândrie mai ceva ca a lui Caesar, bineînţeles tot în acelaşi limbaj agramat al messengerului ( că mai mult nu ştiu) despre nemărginitele "succesuri" obţinute la Bac, şi îl dă încolo şi încoace sau mai rău de atât îl scot şi îl bagă pe te miri unde pe unul ca Lazarov care a avut "nesimţirea", "ignoranţa", "lipsa de realitate" de a le spune că tot prost eşti şi dacă ştii să furi. Ba mai mult de atât îi şi fac în ciudă pe la spate că nu a ştiut să îi noteze la adevărata lor valoare în timpul semestrelor. Şi tot în acest timp mai e o categorie de elevii care nu se deosebesc cu nimic faţă de prima numai că aceştia săracii la "pregătirea" lor pentru examenul care echivalează cu banii de cantonament al profesorilor, au fost prinşi afară din joc şi nu au fost în stare nici să copieze. (Trist, când te gândeşti că şi ei au dat aceiaşi bani). Pentru ei este mai rău că mai trebuie să stoarcă nişte bani din buzunarul "plângăcios" al părinţilor şi pentru tura de contestaţii; dar ce să faci...C'est La Vie, C'est La Guerre.
Ah, şi cum am putut să nu menţionez că elevii extaziaţi de reuşita lor, odată ajunşi la universitate vor juca acelaşi joc dar interesant este faptul că acum îl vor juca la nivel înalt. Şi cam asta este povestea noastră. Dacă azi cei care au terminat sunt aşa cum vor fi mâine? Nimic mai simplu, tot aşa numai că vor avea un alt statut: nu vor mai da bani ci vor primi. Sună bine!
Acum ca o concluzie pot spune că odată credeam că se va putea schimba ceva dar acum nici nu vreau să cred şi nici nu vreau să se mai schimbe ceva. Vreau ca toate să meargă aşa, să văd cât de mult coborâm, cât de mult ne afundăm. Asta cred că e soluţia ieşirii de aici: totul să meargă aşa cum este, nimic să nu se schimbe până când acest "tot" se va prăbuşi şi va rămâne doar cenuşă şi praf... Atunci poate din praful acesta se va ridica un nou vlăstar, o nouă generaţie...
Cu respect, A.H

Anonim spunea...

:)) super tare argumentarea la faza cu genaratia "Y" :)) nu-mi trecea prin cap!

Tin sa va felicit pentru faptul ca sunteti ceea ce eu obinuiesc sa numesc om. Nu e exagerat cand spun ca dumneavoastra ati fost singurul motiv pentru care obisnuiam sa trec si eu pe la scoala. Sunt constient ca cei care alcatuiesc generatia mea , cat si cei mai mici ca noi prezinta un comportament ,,usor" deplasat... dar nu trebuie sa facem abstractie de faptul ca cei care alcatuiesc generatia dumneavoastra, cat si cei mai mari ca dumneavoastra dau dovada de acelasi caracter mizer si infect. Si nu gresesc daca spun ca totul se datoreaza celor mari. Cum sa avem parte de o generatie sanatoasa , fortificata de dumneavoastra cu minerale si vitamine... cand 90% din alimentatia oferita de ceilalti profesori consta in E-uri ?
Eu am avut ,,norocul" sa scap de de acest ,, cimitir al tineretii mele" in urma cu un an... din (ne)fericire am dat de altul :))... se merge pe acelasi sistem "clasic" gen B.A.C. -badjocora, aranjamente si copiat, si spun asta pentru ca eu, dupa nopti nedormite si supradoze de 3in1 extra strong la halba de bere... plec la examen ca un cadavru unde ,circula asa un curent prin sala ,, eu mi-am aranjat cu 500E... o sa iau sigur 10... " "tata e coleg cu profu bai fraieire eu nu invat !" si desigur sunt si domnisoarele care inzestrate de la mama natura , dau din... gene de cateva ori si nu au probleme. Ei bine... ma lungesc aici si nu mai termin...
Concluzionand.... sa ma.... ,,descarc" pe el de liceu/faculta/Romanie, tot ce pot sa sper e sa raman acelasi eu, si peste ani.. sa pot face si eu ceea ce dumneavioastra incercati de ani de zile... sa schimbati lucrurile... ei bine... chiar daca suntem putini cei care va urmam sfaturile... eu zic ca e o realizare!
Pentru mine ati fost un element cheie in formarea mea, si micile sfaturi presarate printre formulele de matematica au avut un rol de catalizator in a-mi forma o personalitate proprie, neviciata de ,,politica de viata" a celor ce ne conduc fie in licee si facultati, fie la nivel de tara.

Unknown spunea...

Am o mica rugaminte... Fac eforturi sustinute sa identific persoanele care ma "comenteaza"... Mi-ar place ca macar cei ce "zic" de bine sa-si lase macar o initiala... Ca de "cealalta" categorie nu sunt interesat... EU !

Anonim spunea...

Aveti perfecta dreptate in tot ce ziecti,insa toti dau bani si asta a pornit de la profesori,pentru ca elevii poate nu ar fi insistat sa dea bani daca profu` nu cerea. Suntem invatati sa dam bani pentru a trece,degeaba ne sucim mintile sa invatam,cand banu` spune tot,am exemple peste exemple,note peste note aparute din neant,atunci spuneti ce motivatie am avea noi sa invatam cand sistemu` ne invata sa fim asa.Dvs vorbiti din unghiul unui profesor si a unei persoane trecuta prin viata,si prin vremea comunismului,insa pe noi nu ne motiveaza ca nu invatam,de fapt sunt materii care pentru noi sunt nule,sau poate sunt doar materii de bac pentru care trebuie sa invatam.Voi nu va ganditi deloc la noi,la sufletul celor de rand,va ganditi doar ca toti trebuie sa invete si sa nu mai dea bani la bac nimeni,care toti?cei care nu au bani trebuie sa invete si restu` ? nu conteaza ,doar banu` vorbeste !!! Si nu se intampla doar in Romania,ci peste tot,pentru ca oriunde banu` vorbeste !
Trebuie sa invatam doar ce ne place,nu toate rahaturile ce ne sunt impuse de minister! nu e vina noastra ca nu ne putem alege materile ca in alte tari,poate asa ar fi mai multi fericiti,trebuie sa facem materii tampite care nu ne intereseaza(si nu ma refer la obtionale neaprat).Daca tot atata se screm sa faca bacul ca dincolo,de ce nu fac totul ca dincolo,nu facem 50 de materii care nu au nicio legatura.
Dvs sunteti un prof foarte bun,dar sunteti dvs,nu sunt si profi ce ne-au invatat matematica inainte,atunci noi nu putem recupera ce a fost,plecam cu lipsuri de la inceput,poate ca sunt unii care inteleg,sunt 2-3 si aia ca au avut profi mai buni sau profi care si-au batut capul doar cu ei sau poate ca pur si simplu aia tocesc exercitile si doar inlocuiesc,credeti-ma merge si asta,chiar si la mate.
Dvs predati prea repede,poate ca deja stiti prea bine materia si vi se pare inutil sa explicati pe intelesul tuturor ,atunci clar ca unii se plictisesc din prima jumatate a celor 2 ore de teza,degeaba ati vorbit intr-una,matematic,daca nu au inteles decat 2-3 . Parerea mea e ca ar trebui sa vorbiti pe intelesul tuturor,atunci vor lua mai multi bacul.
Si parerile sunt impartite,ar trebui sa le vedeti pe toate,nu doar pe care vreti sa le auziti .
Incercati sa va ganditi inainte sa condamnati,pentru ca totul are un motiv,chiar si plictisul !
Hai sa nu ne mai dam raniti ca toti se presteaza la ajustarea plicului(ma refer la "raniti"de mai sus)
Sper ca nu v-am suparat,ma multumesc doar daca va ganditi la ceea ce am spus.

Anonim spunea...

off, de ce nu functioneaza sa trimit comentariu?

Anonim spunea...

Eu fac cu profu' la scoala ! nu mi se pare ca preda repede ,preda la nivel de liceu ...sa ma gandesc nu suntem la "gradi" sa scriem ca si melcii...Preda pe intelesul tuturor parerea mea;) dar ca exista un adevar ascuns la noi "nu se invata suficient" doar unii ce misca prin clasa..la altii apare dezinteresul... am exemple in clasa!!! la ce dracu suntem clasa de a12a mai mult decat atat suntem si la MATE-Info!!! dupa profil obs.ca prima materie de baza e MATE!! deci ce pretentii vrem sa fim ca si flologii nici gand...tre sa fim realisti,bac-ul nu o sa mai fie cum a fost e clar asta! ptr cei care aveti bac-ul : tre sa invatam sa trecem de Bac! initiala G.

UnUaLtU spunea...

"Cine imi va da acele minute de morala inapoi pe care le faceti in clasa fara a tine cineva cont de cele spuse doar 2-3 elevi care apleaca capul (capul aplecat sabia nu il taie) bunul simt si respectul sunt pe primul loc ceea ce la mine in clasa cam ii in evaporare;
Cine are cei 7 ani de acasa sau 18 (cum ati spus)
Oare cine?
intrebarea asta mi-o adresez zi de zi cand incepeti sa le spuneti despre bunul simt mai cu subinteles ei luand totul in gluma
ma mai repet odata dar de data asta la plural Cine ne va da acele minute pretioase din viata inapoi ???
Poate ca par putin ipocrit prin ceea ce zic dar stiu ca intelegeti la ce ma refer.
Degeaba va chinuiti sa le faceti sa inteleaga ca in libertate traiesc ca in jungla ne stiind ce urmeaza.
Lumea se schimba si noi odata cu ea
recunosc uneori ma aflam si eu printre aceia dar acuma cand unele greutati te apasa iti deschid si ochii putand atunci sa faci unele diferente.
Cam atat am avut pe suflet si am vrut sa va zic sper sa nu va deranjeze cele zise.
Inchei cele scrise cu o stima fata de cititor lasand totodata si respectul!"

UnUaLtU spunea...

Nu cred ca mai are rost Domnule Mihai sa mai rezum cele scrise mai sus cred ca am fost destul de clar in privinta celor spuse poate o sa intelegeti la ce ma refer si asta cu siguranta...
Ar fi frumos ca cele spuse de matale in minutele de morala tinute la clasa sa fie acel "dus cu apa rece" de care unii au nevoie...
Mult mult respect! Salut!

IQads spunea...

BAC-Brigada (de)Aranjamente si Copiat